Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ένας άνθρωπος σύμβολο...

Στην παγκόσμια Ιστορία,υπάρχουν αρκετές προσωπικότητες που σημάδεψαν με τον δικό τους τρόπο την πορεία τόσο της χώρας που υπηρέτησαν όσο και την ανθρωπότητα.

Υπάρχουν όμως ελάχιστοι που με την ζωή τους(δημόσια και ιδιωτική)κατάφεραν να ενσαρκώσουν αξίες που σήμερα ίσως να θεωρούνται παρωχημένες από αρκετούς.

Ο Νέλσον Μαντέλα αποτελεί ένα σύμβολο όλων εκείνων που πιστεύουν σε έναν καλύτερο κόσμο,ένα κόσμο που διαμορφώνεται μέσα από την αγάπη,την συγχώρεση και την ενότητα.

Γεννημένος σαν σήμερα,πριν από 95 χρόνια στην πολύπαθη Νότια Αφρική,έμελε να γίνει εκείνος που με τις δράσεις του και την γιγαντιαία θέλησή του θα κατάφερνε το τελειωτικό χτύπημα στο σαθρό ρατσιτσικό καθεστώς του Άπαρτχαϊντ.

Ξεκίνησε σπουδές στη Νομική και σύντομα εντάχθηκε στο κόμμα του Εθνικού Αφρικανικού Κονγκρέσου που πολεμούσε το ρατσιστικό καθεστώς.Ο ίδιος,επηρεασμένος από τον Μαρξ και άλλους ιδεολόγους του κομμουνισμού,αποδέχτηκε τον διαλεκτικό υλισμό και σύντομα καταδικάστηκε ως κομμουνιστής.

Σύντομα,οι δράσεις του σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο καθεστώς θα τον οδηγούσαν σε φυλάκιση το 1962 που θα διαρκέσει σχεδόν 27 ολόκληρα χρόνια σε ένα εξωφρενικά μικροσκοπικό κελί.Το 1990 επιτέλους απελευθερώνεται και σταδιακά αρχίζουν οι συζητήσεις με τους καθεστωτικούς για την μεταβατική εποχή μετά από χιλιάδες διαδηλώσεις και αγώνες βαμμένους με αίμα πολλών δεκαετιών που δικαιώνονται με τις εκλογές του 1994,εκλογές που ο Μαντέλα κερδίζει πανηγυρικά.

Έτσι αρχίζει η αναδιάρθρωση της χώρας και εντέλει της ίδιας της κοινωνίας.Μια αναδιάρθρωση που βασιζόταν στις αρχές της συγχώρεσης και της εθνικής συμφιλίωσης.Ο ίδιος θα αποσυρθεί από την πολιτική το 1997 αλλά θα συνεχίσει τις δράσεις του μέχρι το 2004(την χρονιά που πάλεψε και τελικά κέρδισε την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου για το 2010)και ύστερα μέχρι η κατάσταση της υγείας του να χειροτερέψει αρκετά.

Το 1994 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του ''Long walk to freedom'' ενώ η ταινία Invictus με τον Morgan Freeman στον ρόλο του Μαντέλα εστιάζει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι του 1995 που κέρδισε η ομάδα της Νοτίου Αφρικής με προτροπή και υποστήριξη από τον ίδιο στο πλαίσιο της εθνικής συμφιλίωσης.

Ακόμη και αυτά,είναι ελάχιστα για να αποτυπωθεί πλήρως το μεγαλείο ψυχής του Νέλσονα Μαντέλα.Ακόμη και αν μπορούν να του καταλογιστούν λάθη(τόσο κατά την διάρκεια του ακτιβισμού κατά του ρατσισμού όσο και κατά την κυβερνητική του θητεία),ο ίδιος κατάφερε να ενσαρκώσει τις αξίες της ανθρωπιάς,της αγάπης και της συμφιλίωσης.Άντεξε 27 ολόκληρα χρόνια σε ένα μικροσκοπικό κελί,πιστός μέχρι το τέλος στις ιδέες του,και με την απελευθέρωσή του δεν σταμάτησε να μιλάει και να πράττει για την εθνική συμφιλίωση και την συγχώρεση που τόσο μεγάλη ανάγκη είχε η κοινωνία της Νοτίου Αφρικής.

Ο Νέλσον Μαντέλα είναι και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη ένα σύμβολο όλων εκείνων των αξιών που είναι αναγκαίες όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.Αξίες όπως η αγάπη,η αλληλοκατανόηση και αλληλοσυγχώρεση που είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.Η κληρονομιά του ίδιου κατάφερε κάτι πολύ μεγαλύτερο και από τον ίδιο τον Μαντέλα:να αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν φάρο πολιτικής,εθνικής και προσωπικής συμπεριφοράς μέσα στις καρδιές όλων εκείνων που παλεύουν για κάτι καλύτερο στις ζωές τους και όσα ''κάγκελα'' και αν τους επιβάλλονται να ακολουθούν το παράδειγμα του Μαντέλα και να μένουν όρθιοι,σταθεροί και ανίκητοι μέχρι το τέλος.Αυτή άλλωστε θα ήταν και η μεγαλύτερη τιμή για τον ίδιο,να σπάσουμε τα ''κάγκελά'' του μίσους με το πνεύμα της αγάπης και με έμπνευση το πάθος και τις αρχές του Νέλσονα Μαντέλα.

''Η μεγαλύτερη τιμή στη ζωή δεν βρίσκεται στο να μην πέφτεις αλλά να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις.''

Nelson Mandela

Καλό ξημέρωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου